Ahad, 13 April 2014

Panduan bercuti ke Sabah

Teks: Ruslinda Abdul Jalil.


Salam ceria kepada pembaca. Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya.

Saya akan ceritakan pengalaman bersama keluarga bercuti ke Sabah Negeri Di Bawah Bayu pada 27 - 31 Mac 2014 (5 hari 4 malam). Diharap dapat menjadi panduan atau memberikan idea kepada anda yang bercadang hendak bercuti ke Sabah. Bab satu ni saya akan cerita tentang proses / rancangan sebelum menaiki penerbangan.

Tiket penerbangan AirAsia Now Everyone Can Fly telah saya tempah 3 bulan lebih awal secara online. Tambang 2 dewasa dan 2 kanak-kanak (4 dan 5 tahun) termasuk semua cukai, makanan dalam penerbangan dan bagasi berjumlah RM 1,107.00 (tak lah murah sangatkan!). Katanya kalau hendak dapat harga tiket murah, kita kena rajin survey laman web AirAsia dan rancang perjalanan dalam masa setahun atau 6 bulan sebelum tarikh perjalanan.

Dalam pada itu saya survey hotel untuk menginap kerana saya bercadang 2 malam di Kota Kinabalu, 1 malam di Kundasang / Ranau dan 1 malam di Kudat. Tetapi kita hanya merancang dan Allah SWT yang menentukan. Perjalanan bersama anak kecil agak perlahan dan memenatkan. Tidak semua tempat yang dirancang dapat kami singgah. Namun ada kepuasan kerana saya dapat menjejakkan kaki ke Negeri Di Bawah Bayu dan membawa suami serta anak-anak menaiki kapal terbang buat kali pertama!.

Percutian bersama keluarga ini adalah secara sederhana sahaja. Kami tidak menginap di hotel mewah. Yang penting hotel bersih dan selesa untuk melelapkan mata, percutian bajet la katakan!. Saya telah menempah Hotel Hii-5 di Kota Kinabalu melalui Booking.com untuk 2 malam. Tidak perlu bayar apa-apa lagi, sekadar mengisi maklumat yang dikehendaki Booking.com dan kita perlu bayar apabila mendaftar masuk hotel nanti. Saya suka konsep begini kerana kita rasa tenang jika mahu buat perubahan. Bayaran yang dikenakan untuk 2 malam di Hotel Hii-5 berjumlah RM 196.00.

Pengangkutan sepanjang berada di Sabah juga perlu di aturkan. Pilihan di tangan anda sama ada meminjam kereta kenalan di sana, sewa kereta, naik teksi / bas atau berjalan kaki! (gile kau! ingat marathon ke? boleh tercabut kaki dan putus nafas masa nak naik bukit-bukit di sana). Bas kat Sabah comel -comel sebab pendek!. Untuk memudahkan kami hendak ke mana-mana tanpa menunggu atau tertunggu-tunggu, kami telah menyewa kereta Perodua Viva dengan bayaran RM 80 x 5 hari = RM 400. Pemilik kereta telah dihubungi dan kami meminta kereta di hantar ke Lapangan Terbang Terminal 2 Kota Kinabalu jadi apabila kami mendarat je terus boleh naik kereta pusing bandar KK :).

Saya juga mengatur tempat-tempat yang hendak dilawati. Saya buat jadual supaya tidak bazirkan masa untuk berfikir ke mana hendak dituju apabila sampai di Sabah nanti. Antara aturcara yang dicadangkan:-

27/03/2014 (Khamis)

10.00 pagi  - naik penerbangan AirAsia di LCCT Sepang
1.00 ptg      - sampai ke Terminal 2 Kota Kinabalu
2.00 ptg      - daftar masuk hotel
                   - Menara Tun Mustapha mercu tanda Sabah
                   - Universiti Malaysia Sabah (UMS)
                   - Taman Buaya Tuaran
                   - 1Borneo
                   - Gayang Seafood Restaurant
                   - kelapa bakar / lokan bakar / puding kelapa di Sepanggar
6.00 ptg      - Atkinson Clock Tower
                   - Pasar Malam Kampung Air
                   - Pasar Malam Sinsuran

28/03/2014 (Jumaat)

8.00 pagi - Jesselton Point untuk Island Hopping (Manukan, Sapi dan Mamutik)
5.00 ptg   - balik ke daratan
                - Tanjung Aru
                - menonton air pancut berirama di Taman Perdana
                - cari makan malam di sekitar Sinsuran, TLC Anjung Selera, medan selera
                  Anjung Senja, medan selera Anjung Perdana, 1Borneo dsb.

29/03/2014 (Sabtu)

8.00 pagi - daftar keluar hotel dan menuju ke Kundasang
                - Rumah Terbalik
                - Jambatan Tamparuli
                - Pekan Nabalu
                - Bundu Tuhan
                - Taman Kinabalu
                - Pekan Kundasang
                - Kundasang War Memorial
3.00 ptg   - Desa Dairy Farm
                - Pekan Ranau
                - Poring Hot Spring
                - Ikan Kelah Kampung Luanti
                - Sabah Tea

30/03/2014 (Ahad)

7.00 pagi - daftar keluar hotel dan menuju ke Kudat
                - Meranjak Longhouse
                - Simpang Menggayau Tip of Borneo
                - Pekan Tomborungus
                - Rumah Panjang Runggus Kampung Bavanggazo
                - Kampung Sumangkap Gong Factory
                - Borneo Honey Bee Centre
                - mandi laut

31/03/2014 (Isnin)

7.00 pagi     - balik ke Kota Kinabalu
                    - Muzium Sabah
                    - Monsopiad Cultural Village
                    - Lok Kawi Wildlife Park
                    - Pasar Pilipin
                    - Jamilah Jewelery (House of Pearl)
9.00 malam - penerbangan balik ke Kuala Lumpur

Senarai ini adalah cadangan saya sahaja tetapi banyak tempat yang tidak sempat saya pergi kerana kesuntukan masa dan tenaga. Okeylah, setakat ini dahulu, nanti saya ceritakan tentang tempat-tempat yang saya lawati di Sabah.

Jumpa lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...