Sabtu, 9 Ogos 2014

Kari Ikan Sempoi

Teks: Ruslinda Abdul Jalil
Gambar: Koleksi Peribadi

Tadi jam 9 pagi saya dah masak untuk tengahari sebab En. Suami keluar kerja awal. Saya buat menu dengan bahan yang ada dalam peti sejuk sahaja, tak sempat dah nak ke kedai. Saya bagi nama 'Kari Ikan Sempoi' sebab tidak banyak bahan yang digunakan. Kalau nak lagi sedap dan menarik, mestilah banyak lagi bahan yang kena letak kan.

Bahan-bahan:
2  kepala ikan tongkol - dibelah jadi 4 ketul
4 camca serbuk kari ikan - di bancuh dengan 1 cawan air
2 ulas bawang kecil - di hiris
1 ulas bawang putih - di hiris
1 cawan air
1 camca kecil garam

Bahan optional - saya tak letak semua ni sebab nak sempoi :-) :
Santan
Daun kari
Halia
Halba campuran (halba, biji sawi, jintan)
Air asam jawa
Bendi / tomato / terung

Cara memasak:

Tumis bawang kecil dan bawang putih hingga naik bau kemudian masukkan bancuhan serbuk kari.




Biar mendidih dan kacau hingga naik minyak.






Masukkan 1 cawan air dan kepala ikan,kacau dan biar hingga ikan masak. Perasakan dengan garam. Dah siap.





Saya kawankan Kari Ikan Sempoi dengan sayur campur, ikan goreng dan air asam. Jom makan.




Jumpa lagi :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...