Sabtu, 9 Ogos 2014

Kepentingan Blog

Teks: Ruslinda Abdul Jalil

Sebelum terlibat dalam bisnes online dan menyertai ABDR, saya tidak ada blog atau facebook. Bagi saya ia bukan satu kepentingan kerana saya seorang yang pendiam dan tidak suka 'expose'.

Bila dah mula berjinak-jinak dalam bisnes online sebagai persediaan untuk bersara awal, saya perlukan platform untuk memasarkan produk saya.

KENAPA BISNES ONLINE MEMERLUKAN BLOG?

Sekiranya kita hanya mempunyai facebook bagi market bisnes online, apa yang kita tulis tentang bisnes kita hanya pembaca dan pelanggan yang "LIKE" page saja yang boleh membacanya. Itupun bukan semua yang buka untuk membacanya, hanya segelintir sahaja yang membaca. 

Jika menggunakan blog, apa sahaja yang kita tulis dan post boleh di akses, dijumpai dan dibaca oleh sesiapa sahaja melalui enjin carian. Berapa ramai yang sudah ada bisnes tapi masih belum membina blog kedai. 

Mari kita luaskan pasaran produk kita dengan mempromosi bukan hanya di facebook sahaja tapi di blog juga.

Kesimpulannya, apa sahaja produk yang kita ada sama ada ilmu atau kepakaran, kongsikan di blog untuk memudahkan orang jejak.

Jika anda tidak mahir atau tidak pandai membina blog, boleh hubungi saya untuk panduan bina blog.

Boleh sertai mana-mana kelas online berikut:-
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes.

Sama ada anda sudah ada produk sendiri atau menyertai kami di ABDR yang mempunyai produk digital atau produk fizikal (dropship).

Setakat ini kebanyakan pelanggan mengenali saya melalui blog. Jadi marilah kita sama-sama belajar menjana pendapatan tambahan.

Pengurus Online

Jumpa lagi :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...