Rabu, 27 Ogos 2014

Perbezaan Cerpen dan Novel

Catatan ini mungkin bukan untuk bacaan penulis. Tetapi lebih kepada bacaan orang awam yang masih keliru. Apakah bezanya karya yang dipanggil cerpen dan novel? Kedua-duanya karya kreatif, perlukan kreativiti dan perlukan penulis memerah dan mengolah ilham menjadikan ia suatu kisah yang menarik.

Cerpen sebagaimana namanya, cerita pendek tentulah menggunakan semua aspek penulisan yang ringkas. Namun begitu, tidak bermakna semua hasil tulisannya adalah hasil tangkap muat dan asal siap sahaja. 

Novel pula tidak mempunyai perkataan maksima tetapi kebiasannya ia dikira berdasarkan jumlah muka surat. Terpulang kepada kehendak penerbit sesebuah penerbitan. Kebiasaannya mereka meletakkan daripada 400 - 500 muka surat. Bagi novel remaja ia mungkin mencecah 200 - 250 muka surat dan novel kanak-kanak ialah 150 muka surat.

Cerpen biasanya dipaparkan di dalam akhbar berukuran semuka penuh. Jika di dalam majalah, ia mungkin mengambil beberapa muka surat. Ada juga novel yang diterbitkan di dalam akhbar atau majalah dan ia disebut pula novel bersiri. Istilah cerpen bersiri, pada pemahaman saya adalah novel atau novelet pada akhirnya, sebaik kisah di dalamnya ditamatkan.

Baca banyak lagi panduan menulis di http://monalitamansor.blogspot.com/


Bagi anda yang berminat menulis cerpen dan novel, boleh mendaftar Kelas Asas Blog Dan Penulisan Kreatif melalui saya.

Pengurus Online 
sms/whatsapp: 013-2006586

Anda akan di bimbing oleh guru online yang sangat komited dan dedikasi serta diberikan ebook sebagai panduan untuk memulakan penulisan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...