Rabu, 22 Oktober 2014

Tips Pengendalian Fondant

Penulis: Norliza Hamid
Guru Online: Norazizah Sudin
Kelas Asas Blog Dan Fanpage Mula Bisnes

Apa itu Fondant?

Fondant atau rolled fondant sering disebut dengan plastic icing atau juga disebut pasta gula (sugar paste).

Fondant adalah bahan dekorasi kek yang elastik dan sangat mudah dibentuk mengikut keinginan kita. Biasanya fondant digunakan untuk disalutkan pada kek dan juga digunakan untuk membuat hiasan seperti riben, kerutan/renda, bunga juga figurine.

Fondant 'ready made' bentuknya seperti play dough/plastic dough mainan anak-anak, hanya warna adunan ini berwarna putih. Saat baru dibeli dalam kemasan plastik biasanya keadaannya agak keras dan harus diuli terlebih dulu sampai lembut sebelum digunakan.

Fondant diperbuat dari campuran bahan seperti gula, gelatin, glucose, glycerin, dan shortening. Anda juga boleh membuatnya sendiri, tetapi pada pendapat BN lebih praktikal jika kita gunakan fondant yang sedia ada dijual di kedai menjual bahan-bahan bakeri. Terdapat pelbagai jenis brand fondant berada di pasaran dan harganya berpatutan dan tentunya lebih menjimatkan masa. Jika kita lihat fondant yang dijual bukan sahaja berwarna putih tetapi terdapat pelbagai fondant berwarna juga dijual di pasaran sekarang ini. Untuk mendapatkan fondant yang warna warni biasanya harus dicampur dengan pewarna makanan, yang paling bagus adalah bentuk pewarna yang berupa paste atau gel ataupun oil base.


********************************************************************

Sertai kami 860 blog. Kami mara 1000 penyertaan akhir tahun ini. Pendaftaran kelas online blog dibuka setiap hari. Khas untuk suri yang mahu belajar berbisnes online dan usahawan yang mahu belajar hasilkan blog kedai online sendiri. Jika tak sempat belajar boleh tempah sahaja. Kami akan siapkan. Khas untuk mereka yang sudah ada blog, tapi masih tidak konsisten menulis. Kerana menulis di blog juga perlukan sokongan, panduan dan tunjuk ajar.

Bagi yang mahu mula secara dropship, boleh sertai kelas online blog bisnes dropship pilihan. Mula belajar hasilkan blog kedai online dan boleh terus mula berjualan.


Antara produk-produk laku keras yang ditawarkan ialah:
  1. Produk Makanan Sunnah
  2. Keropok Kering Kelantan
  3. Serunding
  4. Set Nasi Arab
  5. Minuman Coklat

Pengurus Online
ruslindajalil@gmail.com
sms/whatsapp 013-2006586

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...